Gå till innehåll

HANDBOLL SYD

En bild

Beachhandboll

Beachandboll är en variant av handboll som spelas på sand och är för många sommarens höjdpunkt. Inom beachhandbollen stimuleras ett publikfriande spel - eftersom den fysiska kontakten som tillåts mellan spelarna är begränsad ges spelare möjlighet att göra spektakulära mål. I en beachhandbollsmatch är det ofta högt tempo och det blir ofta många mål.

Beachhandbollen är internationellt etablerad och på stark frammarsch i Sverige med ett landslag (herrar) i världsklass.

Ett lag består av tre utespelare och en målvakt och så ett gäng avbytare på bänken. Planen är något mindre än normalt och matchtiden kortare. Beachhandboll spelas av alla i alla åldrar av dem som gillar sand mellan tårna. Även om det är en avslappnad form av handboll är den mer fysiskt krävande.

Den viktigaste grundstenen i alla former av handboll är fair play. Att respektera domare, ledare och motspelare i alla situationer så väl på som utanför spelplanen bidrar till en inkluderande och avslappnad atmosfär i vilken alla ska känna sig välkomna.

FAKTA OM BEACHHANDBOLL

Den största beachhandbollsturneringen i världen spelas i Sverige
OV Beachhandboll är världens största handbollsturnering, sett till antal deltagande lag, hela 15 000 lag. Mest imponerande är deras klasshandboll i samband med turneringen. 1111 skolklasser från stora delar av landet deltar i sanden under 3 dagar.

Beachhandbollsplaner
Det byggs nya beachplaner runt om i landet och just nu finns det cirka 60 stycken fina beachhandbollsanläggningar att tillgå, från norr till söder. Trenden visar tydligt att kommunerna ser beachhandbollen som något mycket positivt och ett berikande inslag som inte kostar för mycket. En aktivitet som ligger i tiden som en social, billig, lätt och rörlig sport.

Internationella mästerskap
För bara några år sedan (2015) gjorde Sverige för första gången entré i ett beachmästerskap då herrlandslaget i beachhandboll deltog i EM. Två år senare, 2017, var succén ett faktum. Laget kom på en 5:e plats i EM och direktkvalificerade sig därmed till VM 2018 i Kazan, Ryssland, där blev det en hedrande 4:e plats och ett stort genombrott för Sverige på den internationella beachhandbollscenen. Sommaren 2019 deltog Sveriges herrar i World Beach Games (som kallas sandsporternas OS) och på sanden i Qatar blev det en riktig framgångssaga när Sveriges första medalj (brons) kunde bärgas.

Sveriges damlandslag i beachhandboll deltog i EM 2017 och kom där på 13:e plats.

Beachhandboll har införts i programmet för Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina och har ansökt om att tas upp i OS-programmet 2024.

Internationella domare
Årets domare 2017, utsedda av Svenska Handbollförbundet, Johan och Martin Gomér är även framgångsrika inom den internationella beachhandbollen. Under EM i Zagreb fick herrarna döma herr-juniorfinalen samt matchen om 3-4 pris i seniorklassen. I Youth Olympic Games (Ungdoms-OS) 2018 i Buenos Aires, Argentina fick bröderna även döma herrjuniorfinalen. Domarparet är nyligen nominerade till VM i Italien 2020. Bröderna Gomér är ett av Europas bästa domarpar.

Visste du att
… beachhandboll grundades i södra Italien 1992 på grund av brist på inomhushallar.

… det första EM:et i beachhandboll spelades år 2000, det första VM:et 2004.

… det finns cirka 60 stycken beachhandbollsplaner runt om i Sverige, och fler tillkommer.

SÅ SPELAS BEACHHANDBOLL

Spelplanen
Spelplanen är 27 m lång och 12 m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 30-40 cm lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3 m. Målen ska vara 3 m breda och 2 m höga.

Speltid
En match består av två halvlekar som är i 10 minuter vardera och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av "Golden Goal". Om vardera laget vinner en halvlek var så använder man sig av "Shoot out" (en spelare mot målvakten).

Matcherna startas alltid med uppkast och det görs inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakten innanför målgården.

Så räknas mål:

Vanliga mål = en poäng.

Spektakulära mål (snurr eller japan) = två poäng.

Mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = 2 poäng.

Straffmål = 2 poäng.

Shoot out
Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS: ska genomföras inom tre sekunder). Nuddar bollen marken, alternativt att utespelaren gör ett regelfel döms shootouten bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått est poäng under shoot outen vinner matchen.

Så spelas bollen
Använd händerna. Lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården.

Publicerad: 2022-10-05

Senast uppdaterad: 2023-12-19

Författare: Camilla Rohlén