Gå till innehåll

Tränarutbildning (TU)

Här kan du som ledare läsa mer om Svenska Handbollförbundets Tränarutbildning. Tränarutbildningen är byggd på metodiken om optimerad utvecklingsålder där du som ledare får följa den aktiva ungdomens olika utvecklingsstadier både i praktik och teori.

Tränarutbildningen delas in i två kategorier där varje kategori har en målbestämd grund- och fortbildning. Du kan utbilda dig till Barn- och ungdomstränare och Seniortränare.

Handbollförbundet Öst arrangerar Tränarutbildning 1 till Tränarutbildning 5.

Handbollens utbildningsstege för handbollsledare på alla nivåer - Tränarskolan (TS) - bytte namn till Tränarutbildning (TU) 1 maj 2021. Utbildningen har gjorts om, delats upp och flera delar digitaliserats för att lättare kunna nå fler ledare på ett tydligt sätt. Utbildningsstegen startar med Tränarutbildning 1 för dig som är blivande tränare och går via sex steg ända upp till MasterCoach - Europas högsta utbildning för handbollstränare.

 • Barn- och ungdomstränarutbildning omfattas av Tränarutbildning 1, Tränarutbildning 2, Tränarutbildning 3, Tränarutbildning 4 och Tränarutbildning 5 samt fortbildningsaktiviteter och rekommenderade utbildningar som ökar kompetensen för dig som ledare.

 • Seniortränarutbildning omfattas av Tränarutbildning 4, Tränarutbildning 5 och Tränarutbildning 6.

Internationell elittränarutbildning omfattar kunskap om innehållet i hela vår tränarutbildning: TU1, TU2, TU3, TU4, TU5 och TU6, genomgången MasterCoach samt fortbildningsaktiviteter. MasterCoach är den högsta tränarutbildningen i Europa. Krav och innehåll styrs av Europeiska Handbollförbundet (EHF). Den anordnas av SHF och EHF ihop.

Tränarutbildningen är byggd så att du kan välja att specialisera dig. Om du vill satsa på att bli seniortränare så har du möjligheten att direkt börja på Tränarutbildning 4 utan att först gå TU1 - TU3. Du blir specialist på ditt stadium och får även fortbildning. För att göra detta möjligt måste du som ledare genomföra ett "Prov för direktstart" som du kan läs mer om under Tränarutbildning 4 Öppnas i nytt fönster..

Gamla legitimationer blir nya legitimationer

Vad ger din gamla utbildning i Tränarskolan för legitimation i den nya Tränarutbildningen?

I den schematiska bilden nedan ser du vad din nuvarande utbildningsnivå ger för legitimation i det nya upplägget.

Barn- och ungdomstränarutbildning

 • Tränarutbildning 1 - riktar sig till dig som vill starta din karriär som handbollstränare och/eller till dig som till exempel är förälder och som ska träna barn 6-10 år
 • Tränarutbildning 2 - riktar sig till dig som idag tränar och leder barn i åldern 10-12 år.
 • Tränarutbildning 3 - riktar sig till dig som idag tränar och leder barn/ungdomar i åldern 12-14 år.
 • Tränarutbildning 4 - riktar sig till dig som idag tränar och leder ungdomar i åldern 13-16 år.Seniortränarutbildning
 • Tränarutbildning 5 - riktar sig till dig som vill träna och leda ungdomar i åldern 16-19 år eller seniorer.Internationell elittränarutbildningProvkväll för direktstartFör att genomföra provetkvällstillfället tar du som är intresserad kontakt med oss på Öst för ett genomförande.

Seniortränarutbildning.

 • Tränarutbildning 4 - riktar sig till dig som vill träna och leda ungdomar i åldern 13-16 år eller seniorer.
 • Tränarutbildning 5 - riktar sig till dig som idag tränar och leder ungdomar i åldern 16-19 år.
 • Tränarutbildning 6 - riktar sig till dig som vill leda och träna ett elitlag i handboll.

Internationell elittränarutbildning

 • MasterCoach - Handbollens högsta utbildning som ger dig kunskaper och möjlighet att arbeta som tränare i en europeisk toppklubb eller som förbundskapten för ett landslag


Publicerad: 2022-08-12

Senast uppdaterad: 2023-06-15

Författare:

Email: