Gå till innehåll

Svensk Handboll

Svensk Handboll

Minibeachhandboll


Minibeachhandboll har som huvudsyfte att på ett lekfullt och inkluderande sätt introducera barn till beachhandbollen. Genom träning och matchspel anpassat till barnens utvecklingsnivå, strävar vi efter att främja deras mångsidighet.

Minibeachhandbollen för barn bygger på samma grundläggande principer som beachhandbollen för vuxna. Vi har utvecklat vissa regeländringar och riktlinjer som är avsedda att underlätta inlärningen, samtidigt som vi bibehåller det viktiga fokus på lek och skapandet av en rolig och positiv miljö.

När vi arbetar med minibeachhandboll, är det några huvudprinciper som vi särskilt betonar. Dessa principer fungerar som grundläggande byggstenar för att förbereda barnen för framtida beachhandbollsspel:

Inkludering och delaktighet

Vi strävar efter att inkludera alla barn oavsett deras färdigheter och nivåer. Genom att skapa en positiv och stödjande miljö uppmuntrar vi alla att delta och känna sig som en viktig del av laget.

Utveckling av grundläggande färdigheter

Vi fokuserar på att lära barnen de grundläggande färdigheterna i beachhandboll, såsom passningar, skott och försvarstekniker. Genom att förankra dessa färdigheter i tidig ålder, ger vi dem möjlighet att utvecklas som beachhandbollsspelare.

Förståelse för regler och Fair Play

Vi introducerar barnen till beachhandbollens regler och vikten av fair play. Genom att uppmuntra respekt för motståndarna och domarnas beslut, lär vi dem om värden som rättvisa och sportsmannaanda.

Rolig och lekfull atmosfär

Vi betonar att leken är central i minibeachhandboll. Att ha roligt är det som driver barnens engagemang och glädje. Genom olika övningar och lekar skapar vi en positiv inlärningsmiljö.

Fysisk aktivitet och mångsidighet

Vi främjar fysisk aktivitet och rörelse. Genom att utöva minibeachhandboll uppmuntrar vi barnen att vara aktiva och utveckla en mångsidig uppsättning färdigheter som är användbara i olika idrotter.

Sammanfattningsvis, minibeachhandboll är inte bara en introduktion till sporten utan bidrar också till viktiga värderingar som samarbete och fair play. Minibeachhandbollen vill

  • Lära barnen att beachhandboll spelas utan kroppskontakt och att försvarsspelet i stället skall ske följsamt och med fokus på att bryta passningar och täcka/blocka skott
  • Lära barnen att spela kreativt och anfalla i numerärt överläge för att sätta sina medspelare i så bra avslutningslägen som möjligt
  • Lära barnen att byten får ske längs med hela sidlinjen av spelfältet
  • Lära barnen grundprinciperna i shoot outs

Skiss på minibeachhandbollsplan

 

Bra att veta om minibeachhandboll

En mindre spelplan och mindre målområde. Förslagsvis en spelplan 20-22 meter lång och 8 meter bred och målområden med måtten 5 (längd) * 8 (bredd) meter.

Påhängsribba rekommenderas. Finns ingen sådan tillgänglig så skapas en med fördel genom t.ex. ett rep eller elastiskt band.

Samtliga spelare i laget bär en enhetlig tröjfärg. Det vill säga att lagen inte har några specialister eller fasta målvakter. En av spelarna agerar målvakt i försvarsspelet och spelarna får fritt byta målvakt under spelet gång. Målvakten ska uppmuntras att följa med upp i anfall, så att anfallande lag spelar i numerärt överläge.

Uppmana till spektakulära mål och ge 2 poäng, straffkast eller mål av målvakt belönas med 1 poäng.

Matcherna rekommenderas att spelas i 2 set, vardera 5 minuter långt och shoot out avslutar matcherna oavsett resultat. Alla spelare i vardera lag får ta varsin shoot out. Turneringar får fritt planera speltid för att turneringen ska kunna genomföras praktiskt.

Rekommendation och tips om ni vill ha gemensam starttid. Starta matchklockan genomför shoot-out och spela resterande tiden.

Regler för shoot out

Båda målvakterna börjar i sitt målområde (observera att de ej behöver börja på mållinjen men de får inte heller lämna målområdet). Anfallsspelaren måste fånga bollen och försöka göra mål utan att begå några regelfel men innan avslutet får bollen nudda marken en gång (antingen innan eller efter att spelaren fångat passningen från målvakten).

Summering


Spelplanen
Minska om möjligt till 20-22 meter. 5 meter till mål.

Bollen
Spela med en greppvänlig boll.

Specialist
Ingen markerad målvakt, alla spelar i samma tröjfärg.

Spektakulära mål
Träna på olika typer av skott.

Sets
Spela 2 x 5 min och avsluta med shoot-out för alla spelare.

Shoot-out
Båda målvakterna i målgården men inte nödvändigt på målgårdslinjen. Det är tillåtet för bollen att nudda sanden.

Publicerad: 2023-10-19

Senast uppdaterad: 2024-03-21

Författare: Jessica Larsson

Intressant? Dela gärna!